CEPIS 66. Genel Kurulu Yapıldı-Serap Bilgiç AKTEPE
CEPIS 66. Genel Kurulu 12 Mayıs 2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleşti. Kurulda çalışma gruplarının etkinlileri, araştırmaları, raporları ve Avrupa Birliği’ne verilen tavsiye kararları sunuldu.
CEPIS 29 ülkenin üye bilişim derneklerinden oluşuyor. CEPIS’in etki alanını büyütmek amacıyla üye sayılarının artırılması konusu ele alındı. Önerilen modelde CEPIS üyeliklerinin STK, özel, kamu ya da bakanlıkların daire başkanlıkları gibi farklı kurumlara yayılması arzulanıyor. Örneğin, bir bankanın ya da eğitim kurumunun bilişim başkanlığı da üye olabilecek. Buradaki çıkış noktası, bilişimin yalnızca bilişim olarak anılamayacağı toplumun tüm alanlarına ve kesimlerine yayılan bir yapıya dönüşmüş olmasıdır.
Çalışma gruplarının sunumları da yer aldı. Dijital Beceriler Çalışma Grubu var olan işgücüyle sahip olmaları gereken dijital beceriler arasındaki uçurumun kapanması için yürüttüğü sertifikasyon çalışmalarını sundu. Bilgisayar Bilimleri Çalışma Grubu içinde kurulan bir alt-komisyon tarafından hazırlanan müfredat çatısını sundu. ‘Herkes için Bilişim’ bakış açısıyla hazırlanan müfredat çalışmalarının 2021 yılında tamamlanması planlıyor. Etik Çalışma Grubu dijital ve yeşil dönüşümde hem bilişim çalışanlarının hem de vatandaşların dikkatinin etik değerlere çekilmesi için yapılan çalışmaları sundu ve bilişimin doğru kullanıldığında insanlığın yararına olduğunu değerlendirdi. Siber Güvenlik Çalışma Grubu CEPIS’in imzaladığı ve Avrupa Birliği Komisyonu’na Deep Packet Inspection (DPI) Teknoloji’yi sundu. CEPIS’in yanı sıra Avrupa çapında 12 diğer konsey bu mektubu imzaladığı bildirildi.
TBD, DiversIT Bildirgesini imzalayan ve TBD Kadın Çalışma grubunun etkinlikleriyle Bronze Seviye Sertifikasını alan ilk dernektir. Küresel salgın koşullarında bile çalışmalarına ara vermedi.
TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe CEPIS Genel Kurulunda TBD Kadın Çalışma Grubunun yürüttüğü çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kadın ve Kız çocuklarının tüm potansiyellerine ulaşmalarının önündeki engellere dikkat çekmek ve bilim ve teknoloji dünyasıyla birlikte her alanda eşit hak ve fırsatlar konusunda farkındalık oluşturmak ve Teknoloji üreten bir TÜRKİYE olma isteği belirtildi. Dünya vatandaşı olan Türk kadınlarının küresel ağı olan ‘TurkishWIN Binyaprak Platformu ile ‘Milyon Kadına Mentor’ projesinin kurumsal desteği olarak proje ortaklığı ve proje ile STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanlarında çalışan genç kadınları (15-25 yaş) ve sektör liderlerini dijital bir platform üzerinden bir araya getirme amacı paylaşıldı. Mentorluk (danışmanlık) programının 10 yıllık hedefi 1 milyon mentorluk görüşmesinin gerçekleşmesidir. Ayrıca, genç kızlarımızı STEM alanında kariyer yapmalarını desteklemek, farkındalık oluşturmak için ebeveynlerine bu konuda eğitimler düzenlemek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile işbirliği çalışmalarına başlandığı değerlendirildi. Bu gibi girişimlerle TBD’nin gümüş seviye sertifikaya adaylık başvurusunun yapılacağı duyuruldu.
Ayrıca, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe 50.yıl kutlamaları çerçevesinde üye derneklerden gelen kutlama videoları ve bu gururu paylaştıkları için teşekkürlerini iletti.
Serap Bilgiç AKTEPE
Benzer Yazılar
İnternet Sözcüğünün Yazım Biçimi-Eymen GÖRGÜLÜ
İnternet sözcüğünün ilk harfi “i”, artık küçük harfle yazılıyor. Önümüzdeki günlerde bunu daha sık göreceğiz 6