TBD’de Bayrak Değişimi

TBD’nin Yeni Başkanı Rahmi Aktepe Oldu

Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe:

“Türkiye’nin Gündemi Bilişim Olsun İstiyoruz”

“Stk’ların Gücü Demokrasinin Gücünü Ve Kalitesini Arttırmaktadır”

Btk Başkanı Ömer Sayan:

“Koşarak Giden Bir Ülke Ekonomisi Bilişimle Mümkündür”

Türkiye’de bilişim sektörünün gelişmesine önemli katkılar yapan ve bugün 12 bini aşan üye sayısıyla en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türkiye Bilişim Derneği’nde (TBD) bayrak değişimi yapıldı. TBD’nin 31’inci seçimli Olağan Genel Kurulu’nda İlker Tabak, başkanlık görevini Rahmi Aktepe’ye devretti. TBD’nin yeni genel başkanı seçilen Rahmi Aktepe “Türkiye’nin gündemi bilişim olsun istiyoruz” dedi.

Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) gerçekleşen Genel Kurul’da TBD’nin yeni genel Başkanı Rahmi Aktepe olurken, oy birliği ile seçilen yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

“Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Emre Alkın, Globalnet Genel Müdürü Ertan Barut, Başar Bilişim Eko Sanayi Dergisi Genel Müdürü Nuray Başar, Fokus Akademi Genel müdürü Lütfi Özbilen, Vodafone Türkiye Kamu Satış Kıdemli Müdürü Ceyda Süer, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Adem Şahin, Datamind Kurucu Ortağı Hakan Tarhan, Atasay Kuyumculuk Bilgi Sistemleri Direktörü Ahmet Tosunoğlu, ASELSAN Uydu Görev Yükleri Programı Müdürü Ali Yazıcı, SMT Bilgi ve Teknoloji A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Yener, Verimlilik Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Anıl Yılmaz ve Hacettepe Teknokent Genel Müdürü İlyas Yılmazyıldız. Cumhur Ercan, Vural Rıza İbrişim ve Üveyiz Ünal Zaim Denetleme Kurulu’nda göreve gelirken, Onur Kurulu’nda ise Kemal Karakoçak, Selçuk Kavasoğlu, İlker Tabak, Ali Yazıcı ve Mehmet Yılmazer.”

“BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

TBD’nin yeni genel Başkanı Rahmi Aktepe, yeni döneme ilişkin yaptığı açıklamada, bilişim sektörünün önümüzdeki dönemde daha da ivme kazanacağını söyledi. Türkiye’nin bütün olumsuzluklara karşın sektörde önemli bir ivme yakaladığını dile getiren Aktepe şunları söyledi:

“Ülke olarak bilim, teknoloji ve özellikle bilişim teknolojisi üretmek zorundayız. Türkiye’nin yükselmesi için, kimseye muhtaç kalmaması için insana yatırım yapmalıyız. Bilim ve bilişim işte tam da burada öncelikli bir rol üstlenmektedir. Buna ek olarak, ülkemizin içinde bulunduğu iklimi değiştirmeliyiz. Ülke olarak nerede olduğumuzu görmemiz ve bunun için bugünden yarına değişen kararlar yerine tutarlı, şeffaf ve hesap verebilirlik düzeyi yüksek bir iklim yaratmalıyız. Bütün bunları başarabilmemiz için öncelikli alanlarımız üç ana eksende toplanmalıdır. Birincisi, ülke olarak bir vizyon sahibi olmamız gerekir. İkincisi, bu vizyonu hayata geçirebilmek için çağın gerektirdiği niteliklerle donatılmış nitelikli insan gücünün yaratılması ve üçüncüsü de bilim ve teknolojiyi katma değer oluşturacak şekilde üretime dönüştürebilmektir. Kamu ve özel sektörün yanı sıra STK’lar artık 3’ncü sektör olmuştur. Çünkü biliyoruz ki, gelişmiş demokrasilerde sandıktan sandığa geçen süreçlerin en güçlü halkalarından biriyiz.  TBD gibi STK’ların gücü, demokrasinin gücünü ve kalitesini de artırmaktadır.”

BTK BAŞKANI SAYAN:“YERLİ YAZILIMDA SEFERBERLİK BAŞLATTIK”

BTK Başkanı Dr. Ömer Sayan da Genel Kurul’da yaptığı açış konuşmasında Anadolu’nun uygarlık tarihi boyunca pek çok alanda öncü rolü oynadığını hatırlatarak bilişim sektöründe yerli ve milli olmanın önemine dikkat çekti. Sayan şöyle konuştu:

“Sekerek gidecek bir ekonomiyi adeta koşarak giden bir ülke ekonomisi haline getirmek bilişimle mümkündür. Ne yazık ki ülkemiz, bilişim alanında son zamanlara kadar pazar olarak görülmüştür. Özellikle 4.5 G ihalesi ve yeni anlayışla birlikte yerli yazılımların olması için adeta bir seferberlik başlattık. Eğer bilişimde yerli ve milli olmazsak başta siber güvenlik olmak üzere dışarı bağımlı kalmaya devam ederiz. Türkiye, 15 Temmuz’da yaşanan FETÖ darbe girişiminde büyük bir badire atlattı ve tehlikeyi birebir yaşadı.

BTK olarak ‘yeni merkezimizi yılın 365 günü nasıl bilişim merkezi haline getirebiliriz’ diye çalışıyoruz. BTK Akademi kurduk ve siber güvenlik, bilişim, kodlama konularında halk eğitim merkezi olacak şekilde planlamalarımızı yaptık. Türk Dil Kurumu (TDK) ile bilişim terimleri sözlüğü için çalışmalarımız var. Hacettepe, ODTÜ ve Bilkent’i 5G test alanı yapıyoruz.”

“TBD BİLİŞİMİN AMİRAL GEMİSİDİR”

Ev sahibi olarak Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan İlker Tabak, 46 yıllık geçmişi olan TBD’nin Türkiye’de bilişimin amiral gemisi olduğunu söyledi. Tabak, “TBD, 1994 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına görev yapan bir dernek statüsüne kavuştu. Ülkemizi 21’inci yüzyıla taşıyacak en önemli kalkınma aracı olarak gören mesleğimizin duayenleri 45 yıl önce attıkları somut adımlarla Türkiye Bilişim Derneği’ni kurmuşlar. Baştan TBD’yi kuran ve bugüne kadar emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Bugün de ilk günkü heyecan ve istekle gönüllü çalışmalarını sürdüren sorumluluk sahibi üyelerimizin başarılarımızdaki katkılar her zaman şükranla anımsanacağına eminim. Bilgisayarı, bilişimi, teknolojiyi iyi bilmek çağdaş olmak için yeterli değil. Bu anlayışla Bizler, bizden önceki duayenlerimizden gördüklerimizi ve öğrendiklerimizi uyguladık, uyguluyoruz ve uygulamaya, öğretmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönem görev yapacak arkadaşlarıma yürekten başarılar diliyorum. Bilişimin amiral gemisi Türkiye Bilişim Derneği’nin öncülüğünde, engelleri bilişim ile tek tek aşarak; şiddetin, çatışmanın, terörün olmadığı; sevgi, huzur ve barış içinde geçireceğimiz günler geçirmeyi diliyorum.  Yunus Emre’nin 750 yıl önce dediği gibi ‘Beri gel barışalım, yad isen bilişelim.” diye konuştu.

“UYGARLIK BAYRAĞINI TÜRKİYE DALGALANDIRACAK”

TBD Onursal Başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal da, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada TBD’nin özveriyle kurulduğunu vurgulayarak, “Anadolu toprakları her zaman uygarlığın ve gelişmenin merkezi olmuştur. Gücümüzün farkında olmalıyız. Bilişim Derneği’ni 12 Mart darbesinden 41 gün sonra oluşturduğumuz bir ekiple kurduk. ‘Bu dernek 3 ay bile ayakta kalamaz’ dediler. Bugün bizi biz yapan ve ilkelerimiz bir gecede yazılan o günkü ilkelerimizdir. 46’ncı yılda olmak çok büyük bizim için bir şereftir” dedi.

Genel Kurul’da Gazi Teknopark Genel Müdürü Tuğrul İmer, Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin, Bilişim Mühendisleri Odası Başkanı Birkan Sarıfakıoğlu, Bilişim Mühendisleri Derneği Başkanı Musa Savaş, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sami Nalbantoğlu, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Başkanı Nezih Kuleyin, Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Yazıcı, Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Akman ve TED Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tolga Çapın da bilişim sektörüne ilişkin görüşlerini paylaştı.

Rahmi Aktepe kimdir?

1955 yılında Ankara’da doğdu. 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun oldu. Yüksek Lisansını AİTİA’si İşletme Bölümünde tamamladı.1978 yılında Devlet Demir Yolları Bilgi İşlem Merkezi’nde Programcı olarak işe başladı. Daha sonra Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nda Bilgi İşlem Merkez Müdürü, Muharebe ve Elektronik Daire Başkan Yardımcısı görevlerini üstlendi. Gümrük Müsteşarlığı’nda Muharebe ve Elektronik Daire Başkanlığının kurulmasını gerçekleştirdi ve aynı daireye Daire Başkanı olarak atandı.  Gelir İdaresi Modernizasyon çalışmalarını başlattı, bu kapsamda Gümrükler Modernizasyon Projesinin geliştirmesine önemli katkılarda bulundu. Gümrük Müsteşarlığı Müsteşarlık Müşavirliğinden 2009 yılında emekli oldu.

Türkiye Bilişim Derneği’nin 3 dönem Yönetim Kurulu Başkanı olan Rahmi Aktepe, 16 yıl TBD Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. TOBB Bilişim Sektör Kurulunun oluşmasını gerçekleştirdi. Aynı sektör kurulunun başkanlığını 8 yıl sürdürdü. TBMM Bilgi ve Bilgi Teknolojisi Çalışma Grubunun kurulmasında önemli katkıları olan Aktepe, Çalışma Grubunun üyeliğini 5 yıl sürdürdü. Türkiye Bilişim Vakfının kurucu üyesi olan Aktepe aynı zamanda Vakfın Yönetim Kurulu Üyesi olarak 10 yıl görev yaptı. Aktepe, TBD Başkanlığı döneminde E-Devlet ve E-Türkiye, 6. Çerçeve programına tam katılım, Teknopark Yasası, 1. ve 2. Bilişim Şuralarının gerçekleştirilmesi konularında önemli çalışmalar yaptı ve E-Dönüşüm İcra Kurulu’nda 4 yıl üye olarak bulundu. 2010-2012 Yılları arası TOSYÖV Genel Sekreterliği, 2012- 2014 tarihleri arasında TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.  

 

Önceki Bilişim ve Demokrasi
Sonraki Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği İstanbul’da kuruldu

Benzer Yazılar

TBD Haberleri

TBD 50. Yıl Anıtkabir Ziyareti

  22 Nisan 1971 Yılında kurulmuş olan Türkiye Bilişim Derneğinin bu sene 50. yılını kutluyoruz. 22 Nisan 2021 Perşembe Saat 11:30’da ATA’mızı ziyaret ederek mozoleye çelenk koyacağız. Tüm üyelerimizi ve

TBD Haberleri

TBD Bilişim Haftasını Kutluyor

  Bilişim Haftası Kutlu Olsun! 7