TBD, Siber Güvenlikte Ortak Akıl İçin Harekete Geçti
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), ülkelerin ulusal güvenliği için hayati öneme sahip olan siber güvenlik için harekete geçiyor.
Dernek, konunun tüm taraflarını 2018 Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi’nde buluşturmaya hazırlanıyor. 13 Şubat’ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) gerçekleştirilecek zirvenin açılış konuşmalarını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme(UHD) Bakanı Ahmet Arslan, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Güvenliği Derneği(BGD) Başkanı Ahmet Hamdi Atalay ile TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe yapacak. Aktepe, “Artık savaşlar sahada değil bilgisayar başında yapılıyor. Siber güvenlik bir ulusal güvenlik meselesi. Yerli ve özgün siber güvenlik teknolojileri geliştirmeli ve bunu yapabilecek milli kabiliyetlere, nitelikli insan kaynağına yatırım yapmalıyız. Zirvenin en önemli hedefi bu konuda ortak akılla bir sinerji oluşturmak” dedi.
KRİTİK KONULAR MASAYA YATIRILACAK
2018 Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesinde, “2016-2019 Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı” çerçevesinde yapılan ve yapılması gereken eylemler siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla masaya yatırılacak. Siber güvenliğin insan, teknoloji, yasal mevzuat, sosyal hayat gibi alanlara yansımaları, tartışmacılar tarafından gündeme getirilecek. Zirvenin bir önemli ayağını da yerli teknolojiler oluşturacak. Bu kapsamda, yerli teknolojilerin geliştirilmesi ve kritik altyapılarda daha çok yerli donanıma yer verilebilmesi için gereken adımlar değerlendirilecek. Tüm gün sürecek toplantılarda “kritik altyapılar-telekom sektörü, yerli teknolojilerinin önemi, STK’ların siber güvenlikteki konumu, kamuda siber güvenlik farkındalığı ve nitelikli insan kaynağı” başlıklarında oturumlar düzenlenecek.
SİBER TEHDİTLER ULUSAL GÜVENLİĞİMİZ TEHDİT EDER HALE GELDİ
Değişen dünya koşullarında siber güvenliğin artık bir ulusal güvenlik konusu olduğunu belirten TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, bu alandaki gecikmenin telafi edilemez zararlar verebileceğine dikkat çekti. Aktepe ” Artık savaşlar meydanlarda değil, bilgisayar başlarında yapılıyor. Bunun en önemli alanlarından birini de siber güvenlik oluşturuyor. Türkiye’nin güvenliği için, yerli ve özgün siber güvenlik teknolojilerinin geliştirilmesi gerekiyor. Bunun için gerekli olan altyapımız mevcut. Ancak altyapının olması yeterli değil, bu konudaki çalışmaların her gün güncellenip, hep ileriye taşınması gerekiyor. Siber güvenlik için ihtiyacımız olan diğer önemli konu ise ortak akıl oluşturmaktır. Zirveyi de bu nedenle topluyoruz. Amacımız bir sinerji oluşturup siber güvenlikte boşluk bırakmayacak şekilde taşların yerine oturtulmasını sağlamak” dedi.
SİBER UZAY GENİŞLEDİ
“Bilişim teknolojileri, yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Özel ve kamu kurumlarının dijital dönüşümleri, siber tehditlerin hızla artması, siber uzayın da genişlemesine neden oldu. Geldiğimiz noktada “siber güvenliği” yok sayarak hareket etmek, hayatın olağan akışına aykırı düşüyor. TBD olarak, ulusal siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi için öncelikle yasal çerçevenin oluşturulması, ihtiyaç duyulan siber güvenlik teknolojilerinin belirlenmesi, Ar-Ge teşvik ve destek mekanizmalarının şekillendirilmesi ve siber güvenlik uzmanlığı alanında ülkemizde ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik programların ivedilikle gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu etkinlikle de, gerek kurumsal, gerekse bireysel düzeyde siber güvenlik farkındalığının artırılmasını sağlayacağız. O nedenle Türkiye’nin bilişimine 46 yıldır yöne veren TBD’nin Genel Başkanı olarak tüm paydaşları, zirvemize davet ediyorum.”
Etkinlik programı ve kayıt için www.siberguvenlikzirvesi.org.tr
Benzer Yazılar
TBD Ankara Şubesi “Kış Güneşi” Konseri
TBD Ankara Şubesi tarafından her sene gerçekleştirilen “Kış Güneşi Konseri” 16 Şubat 2017 tarihinde Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. 56