SamsungIoTDay’de Türkiye’de IoT’nin geleceği konuşuldu

SamsungIoTDay’de Türkiye’de IoT’nin geleceği konuşuldu

TBD’nin ve Samsung’un  14 Aralık 2016’da Wyndam Otel Ankara’da düzenlediği “SamsungIoTDay” etkinliğinde, nesnelerin interneti (IoT) kavramının yaratacağı ekonomik değer ve kamuya doğrudan katkısı ele alındı.

SamsungElectronics’in gelecek vizyonuyla nesnelerin internetinin (IoT) ele alındığı,Türkiye Bilişim Derneği (TBD)’nin ve Samsung’un düzenlediği “SamsungIoTDay” gerçekleştirildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın katılımıyla gerçekleşen etkinliğin ev sahipliğini Samsung Türkiye Kamu Sektörü, Dış İlişkiler ve Stratejiden Sorumlu Ülke Direktörü Dr. R. Erdem Erkul ve Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İ.İlker Tabak gerçekleştirdi.

Samsung için nesnelerin interneti, fiziksel ve dijital dünyaların bir araya gelerek yaşam kalitesini artırması anlamına geldiğini belirten Dr. R. Erdem Erkul, “IoT’nin gerçek potansiyelini ortaya koymak için insanı merkeze koyan yaklaşımlara ihtiyacımız var. McKinsey1 araştırmasına göre, 2025 yılına gelindiğinde IoT’nin dünya ekonomisine etkisinin 11 trilyon dolar olacak. Türkiye’nin bu değerden pay alması büyük önem taşıyor” dedi.

IMG_1667-300x239

“Nesnelerin interneti ile ilgili yasal çalışmalar başlatılmalı”

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İ. İlker Tabak da konuşmasında günümüzde gelişen teknolojilerin başında nesnelerin interneti geldiğine ancak Türkiye’nin bu gelişmeye yasal olarak hazır olmadığına dikkat çekerek, “Enerji tasarrufu, verimlilik artışı gibi faydalarla tüm endüstrilerin IoT ile hızla dönüşmeye başladığını gözlemliyoruz. Nesnelerin internetinin Türkiye’de özel sektörde 170 milyar dolar, kamu sektöründe de 23 milyar dolar değer yaratması beklenmektedir. Türkiye’nin bu gelişen alanda geri kalmaması ve oluşacak ekonomik değerin bir parçası olması için gerekli yasal düzenlemeleri bin an önce yapması gerekiyor. TBD olarak tüm bu düzenlemeler için gerekli desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Nesnelerin interneti uygulamalarının gelişmesiyle ortaya çıkabilecek tehditler konusunun da önem kazandığını belirten İlker Tabak, siber güvenlik kapsamında bu konuda da çalışmalara vakit kaybetmeden başlanılması gerektiğini vurguladı. Tabak, şunları söyledi:

“İşletmelerin yüzde 78’i, dijital girişimlerin bugün ya da gelecekte kurumlarına karşı tehdit oluşturacağını düşünmekteler. Yenilikçi şirketlerin ileriye gideceği, sayısal dönüşümü sağlayamamış şirketlerin 3-5 yıl içinde modasının geçeceği endişesi de bulunmaktadır. Türkiye’nin gelecek hedefleri için nesnelerin interneti (IoT) başta olmak üzere robotik, nano teknoloji, tele tıp, akıllı şehirler gibi yenilikçi bilişim alanlarına yönelmeliyiz”

20161214_Arkaplan_4-300x18720161214_Arkaplan_1-300x187

5G ile daha fazla nesne birbirine bağlanacak

Geçtiğimiz yıl elektronik haberleşme sektöründe toplam yatırım miktarı %204 oranında artarak 17,3 milyar liraya ulaştığına değinen Dr. Ömer Faruk Sayan, “Yatırım miktarındaki bu büyük artışın en önemli sebebi tabii ki 4.5G yatırımlarından kaynaklanıyor. Ülkemizdeki geniş bant internet abone sayısı Mart 2016 itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,5 artışla 51,6 milyona ulaştı. Mobil abone sayısı 73.8 milyona çıktı. Bu artışlar önümüzdeki süreçte daha da büyüyecektir. Özellikle 5G teknolojisinin hayatımıza girmesi ve IoT (nesnelerin interneti) diye adlandırılan teknoloji ile akıllı binalar, akıllı şehirler, akıllı ulaşım gibi alanlarda daha fazla nesne birbirine bağlı olacaktır” dedi.

Kamunun üst düzey bürokratları ve Bilgi İşlem Daire Başkanlarının katılımıyla İlk kez düzenlenen etkinlik, Samsung’unIoT çözümleri ve başarılı örneklerine sahne oldu.

Önceki Bilişim 2016 Hizmet Ödülleri Sahiplerini Buldu
Sonraki TMMOB’den Milletvekillerine Açık Mektup

Benzer Yazılar

TBD Haberleri

Şehit ve Gazi Çocuklarına Kodlama Eğitimi Verildi

Türkiye Bilişim Derneği (TBD)’nin 21-22 Kasım’da Ankara’da düzenlediği 35. Ulusal Bilişim Kurultayında “Microsoft’la Kodlama Eğitimi” başlığıyla iki gün boyunca şehit ve gazi yakınları ile dezavantajlı bölgelerden gelen çocuklara kodlama eğitimi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!