“2. Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi” Ankara’da Gerçekleştirildi

 

TBD’DEN “SİBER GÜVENLİĞE” İLİŞKİN ÖNEMLİ UYARI

TBD GENEL BAŞKANI RAHMİ AKTEPE:

“SİBER GÜVENLİK TEKNOLOJİLERİ ALANINDA YERLİ VE MİLLİ ÇÖZÜMLERİN GELİŞTİRİLMESİ VE ÜRETİLMESİ ÖNEMLİ”

“KULLANICI DEĞİL, ÜRETİCİ VE YÖN VERİCİ OLMALIYIZ”

Türkiye Bilişim Derneği (TBD), ulusal siber güvenliğe ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Bu yıl ikincisi düzenlenen “Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi”, 14 Şubat’ta, Ankara’da Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) işbirliği ile gerçekleştirildi. Zirve’de, siber güvenlikte ulusal yol haritasının belirlenmesi ve harekete geçilmesi amaçlandı.

TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe konuşmasında, savunma sistemleri başta olmak üzere siber güvenlik teknolojileri alanında çözüm geliştirilmesinin ve üretilmesinin hayati önem taşıdığının altını çizdi. Türkiye’nin siber güvenlik teknolojileri alanındaki durumu hakkında bilgi veren Aktepe, “Siber güvenlik teknolojileri alanında yerli ve milli çözümlerin geliştirilmesi ve üretilmesi önemli. Kullanıcı değil, üretici ve yön verici olmalıyız. Bu konu, ülkemizin bekası ve dışa bağımlılığın asgari seviyeye indirilmesi açısından yaşamsal öneme sahip” diye konuştu.

KAMU, ÖZEL SEKTÖR VE ÜNİVERSİTELER ZİRVEDE BULUŞTU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan video konferans aracılığı ile bağlanarak mesajlarını ilettiği Zirveye ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay, zirvenin ana sponsoru Huawei Stratejik Pazarlama Direktörü Gökalp Caymaz, kamu, özel sektör ve üniversitelerin yöneticileri, öğretim üyeleri, STK temsilcileri, siber güvenlik uzmanları ve öğrenciler de katılım gösterdi.

“YASAL ÇERÇEVE BİR AN ÖNCE OLUŞTURULMALI”

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, şu mesajları verdi:

“Siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi ve güçlendirilebilmesine yönelik yasal çerçeve bir an önce oluşturulmalı ve yasal düzenlemeler yapılmalı. Sürdürülebilir siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi,  ulusal seviyede siber güvenlik kapasitesinin arttırılmasına ve toplumun tüm katmanlarında farkındalık yaratılmasına olanak sağlayacak. Söz konusu ekosistem içerisinde tüm paydaşlar aktif olarak yer almalı. Karar verici ofis ve kurullar, tedarikçiler, teknoloji, ürün ve hizmet geliştiriciler, standardizasyon ve sertifikasyon kuruluşları, akreditasyon ve eğitim kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları… Biz TBD olarak, gerek kurumsal gerekse bireysel düzeyde siber güvenlik farkındalığının artırılması gerektiğine inanıyoruz. Çalışmalar ve düzenlemeler sayesinde siber tehditlerle mücadele daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülecektir.”

ZİRVE, 800’ü AŞKIN KATILIMCI İLE İLGİ ODAĞI OLDU

Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesinde, siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik hususlar, süreç, yasal mevzuat ve sosyal boyutu, yerli teknolojilerin geliştirilmesi ve kritik altyapılarda kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik teknoloji yol haritasının belirlenmesi, eylemlerin planlanması konularında tüm taraflarda ortak aklı oluşturulması hedeflendi.

Tüm gün süren panellere ilgi ve katılım yoğun oldu. Panellerde, “mobil ağlarda siber güvenlik, dijital dönüşümde siber güvenlik: yapay zeka ve kayıt zinciri, siber güvenlik hukuku ve adli bilişim, savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinde siber güvenlik” başlıklarında toplamda 4 etkileşimli oturum düzenlendi.

Siber güvenlik alanında söz sahibi olan 35 konuşmacı görüşlerini paylaştığı zirveyi 800’ü aşkın katılımcı takip etti.

 

Önceki TBD Bilişim Çalışanlarının Sesi Oldu
Sonraki TÜHOD ve TBD İşbirliği Protokolü İmzalandı

Benzer Yazılar

TBD Haberleri 0 Comments

Bilişim 2016 Hizmet Ödülleri Sahiplerini Buldu

TBD 33. Ulusal Bilişim Kurultayı (Bilişim’2016) “Bilişim ve Demokrasi” ana temasıyla 8-9 Aralık 2016 tarihlerinde Sheraton Ankara Hotel & Convention Centre’de gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında 9 Aralık 2016’da Sheraton Ankara Hotel & Convention