Yazılımcılar Sanayici Kapsamına Alındı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen, “Bilişim Sektörü Buluşması” toplantısına katıldı.

Şirketlerin ayakta kalabilmesi ve piyasanın etkin aktörleri olabilmesinin teknolojiye ne oranda yatırım yaptıklarına bağlı olduğuna işaret eden Özlü, iş dünyasına ve girişimcilere teknolojiye yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Özlü, 2016 yılı verilerine göre, Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojilerinin toplam pazar hacminin 94,3 milyar liraya ulaştığını, sektörün ihracatının ise bir önceki yıla göre yüzde 32 artarak, 3,1 milyar lira seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti.

“Hedef: Bin Ar-Ge ve Tasarım Merkezi”

Sanayileşme politikalarını, Sanayi Devrimi’nin gereklerine göre yeniden güncellediklerini ve kurguladıklarını anlatan Özlü, dijital değişime ayak uydurmanın, yazılıma bilişime yatırım yapmanın tercih değil, zorunluluk olduğunu vurguladı. “Sanayimizin yüzde 7’lerde büyümeye başlaması asla hayal değildir.” diyen Özlü, şöyle devam etti:

“Tekno Girişim Sermayesi Destek Programı kapsamında şu anda bin 933 girişimciye destek olduk ve programdan en fazla yazılım sektörü faydalandı. Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünlerin seri üretimini desteklediğimiz, Tekno Yatırım Destek Programı kapsamında ise şimdiye kadar 204 firmaya destek olduk. Her iki programımızla firmalara toplam 209 milyon lira tutarında destek olacağız. 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi ile birlikte bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler, Sanayi Sicil Kanunu kapsamına alınmıştır. Yani bu paketle, yazılımcılarımızı sanayici kapsamına aldık. Artık yazılımcılar, sanayicilerin elde ettikleri tüm haklardan faydalanacaklar. Bu paketin sunduğu imkanları, özellikle genç girişimcilerimizin takip etmelerini istiyorum.”

“Bilişim Vadisi 100 bin kişiye istihdam sağlayacak”

Bilişim ve yazılım sektörlerinin yaşadığı sorunların farkında olduklarını da dile getiren Özlü, “Bu sektörlerin nitelikli iş gücü açığı, Ar-Ge teşviklerinin uygulanmasında yaşanan sorunlar, fiyat odaklı ihale süreçleri gibi problemler yaşadığınızı biliyoruz. Bu alanlarda çalışmalar yapmak ve ilerleme kaydetmek durumundayız. Bu amaçla, Bilgi Teknolojileri ve yazılım sanayimizin cirosunun en kısa sürede iki katına çıkarılmasını hedefleyen, ‘Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Sanayi Programı’ çalışmasını başlattık. Hem kamunun hem şirketlerin hem de bilişim ve yazılım sektörünün çok daha fazla proje üretmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Özlü, üniversitelerin ve meslek okullarının, sanayinin ihtiyaçlarına cevap verebilen müfredatlar geliştirmesi için önemli çalışmalar yaptıklarını da aktardı.

Bilişim Vadisi 1. etap inşasının sürdüğüne ve bittiğinde 2 bin, proje tamamlandığında ise yaklaşık 100 bin nitelikli insana istihdam sağlanacağına dikkati çeken Özlü, vadide 5 bin Ar-Ge firmasının faaliyet göstereceğine ve yıllık 10 milyar dolar ciroya ulaşılacağına işaret etti.

 

Önceki TBD'den KOBİ'ler için Etkinlik
Sonraki Rahmi Aktepe: "Devlet tarafından sektör için atılan çok büyük bir adım"

Benzer Yazılar

Sektör Toplantı ve Haberleri 0 Comments

Ufuk 2020’nin Yeni Web Sitesi Erişime Açıldı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Avrupa Birliği (AB) Ufuk 2020 Çerçeve Programı ile yeni başarı hikayelerine imza atmak istediklerini, bu kapsamda yeni