Türkiye’nin ilk 5G Mükemmeliyet Merkezi Ankara’da kuruldu
Türk Telekom’un araştırma ve geliştirme alanında faaliyet gösteren iştiraki Argela tarafından tasarlanan ve milli 5G teknolojilerinin geliştirmesi amacıyla faaliyet gösterecek olan 5G Mükemmeliyet Merkezi; Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Sayın Ömer Fatih Sayan’ın katılımları ve Türk Telekom CEO’su Paul Doany ile Argela CEO’su Bülent Kaytaz’ın ev sahipliğinde Ankara’da açıldı.
5G Mükemmeliyet Merkezi, Türkiye’nin 5G üzerine teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olmasına katkı sağlama amacıyla faaliyet gösterecek. Merkez, 2023 hedeflerine giden yolda ileri teknolojiler geliştirme vizyonu çerçevesinde, iletişim altyapılarını millileştirecek büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.
Türkiye’nin teknoloji tüketen değil üreten ve ihraç eden bir ülke olmasına katkı sağlamak üzere önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini dile getiren Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany; “Bu merkez, Türkiye’nin 5G’ye geçişinde ihtiyaç duyacağı teknolojilerin geliştirilmesine ev sahipliği yapacak. Çünkü bu alanda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi, hem ülkenin ekonomik refahı hem de kamu kurumlarının güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Türk Telekom olarak bu amaçla ayrıca, dünya 5G standartlarını belirleyen konsorsiyumlarda aktif görev alarak Türkiye’yi temsil ediyoruz” dedi.
5G teknolojilerinin geliştirilmesinin yanında, milli iletişim teknolojilerinin kalbi olacak projelerin geliştirilmesinde etkin rol oynayacak Türkiye’nin ilk “5G Mükemmeliyet Merkezi” Türk Telekom ve Türk Telekom iştiraki Argela’nın ortak girişimi ile Ankara’da açıldı.
Temelleri yaklaşık bir sene önce atılan “5G Mükemmeliyet Merkezi”nin açılışı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’ı Sayın Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Sayın Ömer Fatih Sayan’ın katılımları ve Türk Telekom CEO’su Paul Doany ile Argela CEO’su Bülent Kaytaz’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Türkiye’nin ilk 5G mükemmeliyet merkezi niteliğinde olan ve dünya standartlarında bir laboratuvar olarak tasarlanan Merkez, Türkiye’nin 5G üzerine teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olması yolunda milat sayılabilecek bir adım olarak nitelendiriliyor.
Türk Telekom’un, ülkenin 2023 hedeflerine giden yolda ileri teknolojiler geliştirme vizyonu çerçevesinde hayata geçirilen 5G Mükemmeliyet Merkezi; ekonomi, teknoloji ve güvenlik açılarından milliliğin kritik olduğu “iletişim altyapılarını tam bağımsızlığa ulaştırma misyonunu” da üstlenmiş durumda. Bu merkez, Türk Telekom’un Argela çatısı altında, 5G teknolojilerini geliştirmenin yanında, geliştirilen teknolojileri ticari kullanıma sunmayı ve dünyaya ihraç etmeyi de amaçlıyor. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin bu teknolojilerde dışa bağımlılığını azaltarak cari açığına ve dolayısıyla Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak da öncelikli hedefler arasında yer alıyor.
Dünya devleri ile çift yönlü teknoloji transferi
5G Mükemmeliyet Merkezi; ABD Silikon Vadisi’nde bulunan ve küresel teknoloji devlerinin de birlikte çalıştığı Open Networking Lab. ile de yakın ve aktif bir iş birliği içinde çalışıyor. Bu iş birliği ile çift yönlü bir teknoloji transferi de söz konusu olacak.
Başbakan Binali Yıldırım; ‘’Teknoloji üreten ülke olacağız’’
5G Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım 5G konusunda yapılan çalışmaları da değerlendirdi. Başbakan Yıldırım, 2015 yılında 4G ile zaman kaybetmemek için 5G’ye geçmek kararı verdiklerini hatırlatarak ara kademe olarak 4.5G ile işe başladıklarını ve şu anda da 5G’ye hazırlık çalışmalarını açılışı yapılan mükemmeliyet merkezinde başlattıklarını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘’Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz 5G Mükemmeliyet Merkezi’nde yapılacak çalışmalar, teknoloji testleri ve bunlardan elde edilecek başarılı sonuçlarla, ülkemiz uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olacak. Teknolojiye daha fazla yatırım yapan, teknolojinin kullancısı değil aynı zamanda geliştiricisi ve üreticisi olan Türkiye, yakın gelecekte 5G teknolojilerinin lider üreticilerinden biri olacak.’’
Yıldırım, 5. Nesil telekom hizmetlerine milli imkanlarla ulaşmak için kurulan merkezin güzel hizmetlere vesile olmasını temenni ederken merkezin açılışında emeği geçenlere teşkkür etti, çalışanlara başarılar diledi.
Doany: “5G Mükemmeliyet Merkezi, Türkiye’nin teknolojiyi tüketen değil üreten ve hatta ihraç eden bir ülke olması için çalışacak”
Açılışta konuşan Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, Argela 5G Mükemmeliyet Merkezi’ni yeni nesil mobil teknolojilerin geleceği için inşa ettiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“5G Mükemmeliyet Merkezi’ni Başbakanımızın katılımı ile hayata geçirmekten onur duyuyoruz. Merkezimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği üzere Türkiye’nin sadece teknoloji tüketen değil, aynı zamanda üreten ve hatta ihraç eden bir ülke olarak konumlanması için çalışacak. Türk Telekom olarak biz de bu amaç için çalışıyoruz. Merkezimiz, bu amaç doğrultusundaki kararlılığımızın da en somut göstergesi. 5G Mükemmeliyet Merkezi, milli 5G teknolojilerini geliştirmenin yanı sıra, siber güvenliğinin ve iletişim altyapılarının millileştirilmesi için de hizmet verecek. Merkezimiz, uluslararası teknoloji şirketleri için rol model, üniversiteler ve öğrenciler için de cazip bir araştırma sahası olacak. Argela mühendislerinin yanı sıra 13 farklı üniversiteden 30’dan fazla öğretim üyesinin iş birliği ile faaliyetlerini sürdürecek olan Merkez, 5G üzerine projesi olan girişimci, öğrenci ve akademisyenlere, projelerini 5G altyapıları üzerinde test ederek geliştirme imkânı da sunacak.“
Doany: “Hedef, iletişim teknolojilerinde tam bağımsız olmak”
Dr. Doany, sözlerine şöyle devam etti: “Bu önemli yatırımları büyük bir gururla yapıyoruz çünkü geliştirdiğimiz, geliştirilmesine destek olduğumuz ve içerisinde yer aldığımız projelerle ana hedefimiz, iletişim teknolojilerinde ülke olarak tam bağımsız bir yapıya sahip olmak. Türk Telekom ve Argela olarak bu amaç doğrultusunda 5G’nin standartlarını belirleyen konsorsiyumlarda da Türkiye’yi başarıyla temsil ediyoruz. Argela tarafından Devlet Kurumları ve Bakanlıklar için ulusal ve güvenli bir altyapı tasarlıyoruz. Akıllı şehirlerin, akıllı belediyelerin, akıllı hastanelerin ve akıllı havaalanlarının olduğu bir döneme geçiş yapıyoruz. İştiraklerimiz ile birlikte şehirlerin, binaların, nesnelerin ve hizmetlerin “akıllı” hale gelmesi için, gerekli olan milli şebekeleri biz geliştiriyoruz. Bir başka deyişle, Türk mühendisliğini gururla dünyaya sunuyoruz.”
Argela CEO’su Bülent Kaytaz: “5G’nin yazılım ağırlıklı, akıllı, programlanabilir altyapısının standartlarını belirleme gayreti içindeyiz”
Argela CEO’su Bülent Kaytaz ise, son 5 yıldır, 5G sistemlerine programlanabilme ve kontrol edilebilme özellikleri sağlayan ve iletişim altyapılarını akıllı hale getiren yazılım ağırlıklı teknolojilere odaklandıklarını söyledi. Kaytaz açıklamasını şu sözleri ile sürdürdü: “5G teknolojileri üzerindeki çalışmalarımızda kendimize üç önemli hedef koyduk. Bunlardan ilki, 5G konusunda uluslararası düzeyde kabul görmüş bir teknoloji şirketi olmak. İkincisi, bu teknolojileri kullanarak milli ve güvenlikli iletişim altyapılarının geliştirilmesine katkıda bulunmak. Üçüncüsü ise, geliştirdiğimiz bu özgün teknolojilerin ülke içinde ve uluslararası arenada kurduğumuz ekosistem vasıtasıyla büyük ölçekli projelerde bugünden uygulanmasını sağlamak. Bu kapsamda 5G teknolojileri alanında geliştirdiğimiz ProgRAN ile dünya genelinde kullanılacak 5G uyumlu baz istasyonlarını tasarlıyor ve 5G’nin standartlarını LTE lansmanı öncesinden itibaren kodluyoruz. ProgRAN teknolojisi için ABD Patent ve Marka Ofisine bugüne kadar 28 adet patent başvurusu yapmış olmaktan gurur duyuyoruz.
Bu noktada başarılarımızın küresel düzeyde takdir topladığının da altını çizmek isterim. ProgRAN ile teknoloji sektörünün en büyük organizasyonlarından biri kabul edilen MWC 2017 kapsamında düzenlenen Küresel Mobil Ödülleri’nde, “LTE’nin 5G’ye Evrimine Üstün Katkı” kategorisinde finale kalarak dünya devleri ile birlikte en iyi 5 proje arasında yer alma başarısı gösterdik. Bunun yanı sıra Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan; ağ altyapısını millileştirecek, siber güvenlik önlemleri artırılmış, esnek ve programlanabilir bir altyapı sağlayacak MİLAT projesini gerçekleştiriyoruz; milli baz istasyonu ULAK projesinde ise önemli sorumluluklar üstleniyoruz. Tüm bu gelişmeler ve yaptığımız patent başvuruları, 5G alanında uluslararası ölçekte önemli bir yere geldiğimizin de en somut gösterge niteliğinde. Çalışmalarımızın sonuçlarını bu şekilde görmek, geleceğe daha güvenli bakmamız için bize güç veriyor.
Milli teknolojiler geliştirilecek
Milli 5G teknolojilerinin geliştirilmesi ve 5G’ye geçiş sürecini milli imkânlarla ve kaynaklarla yönetmek üzere hayata geçirilen 5G Mükemmeliyet Merkezi’nde geliştirilen teknolojileri, mevcut LTE altyapısı ile ülke çapındaki bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısına uygulamak da mümkün olacak.
Merkezde bu kapsamda ilk etapta; ağ altyapısını millileştirmek üzere geliştirilen MİLAT, milli baz istasyonu ULAK, programlanabilir radyo erişim ağı ProgRAN, entegre kamu iletişim platformu Argela EKİP ve ağların performansının analizi ADLS – LTE Bonding (birleştirme) yetenekleri, gerçek sistemler üzerinde çalışacak şekilde ziyaretçilere gösteriliyor.
5G teknolojileri için ulusal ve uluslararası düzeyde test ve entegrasyon platformu
5G Mükemmeliyet Merkezi, geliştirilen milli projeler için gerçek ve canlı sistemler üzerinde test ve demo imkânı sunan bir platform olmayı; ilerleyen dönemlerde ise 5G konusunda birlikte çalışabilirlik, sertifikasyon ve eğitim merkezi olarak da hizmet vermeyi hedefliyor.
Uluslararası arenada gerçekleştirilen 5G çalışmalarına laboratuvar, operatör ve üreticilere kolay erişim sağlanmasına da katkı sunacak olan 5G Mükemmeliyet Merkezi’ndeki çalışmalar, dünya çapında geniş bir ekosistem içinde geliştirilerek tüm ülkenin faydasına sunulacak. Ayrıca teknoloji transferi gibi yöntemler ile de teknoloji ihracatına yönelik önemli katkılar sağlayacak.
Benzer Yazılar
Fikrini söyle desteği kap
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde Altınbaş Holding ve Keiretsu Forum Türkiye Melek Yatırımcı Ağı iş birliğinde “Benim Fikrim Benim İşim” yarışması düzenlendi. “Girişimciliğin Türkiye’de daha fazla gelişmesini istiyoruz” diyen Keiretsu Forum Türkiye
Türk Telekom ve Vodafone’dan mobil haberleşme altyapısı olmayan yerlere hizmet götürmek için ortak teklif
Türk Telekom ve Vodafone, 1.472 yerleşim yerine mobil haberleşme hizmeti götürmeye talip oldu Türk Telekom ve Vodafone’dan mobil haberleşme altyapısı olmayan yerlere hizmet götürmek için ortak teklif Türk Telekom ve Vodafone
Leave a Reply
Only registered users can comment.
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!