Türkiye’nin Geleceği İçin “Açık Veri Zirvesi” düzenlendi
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Açık Veri ve Teknoloji Derneği iş birliğinde ‘Türkiye’nin Geleceği İçin Açık Veri Zirvesi’, 10 Haziran tarihinde düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, “Tüm belediyelerimiz verilerini ‘Açık Veri’ye çevirirlerse korunmayı da sağlayacaklar çünkü standartlara uymuş olacaklar” değerlendirmesini yaptı.
Açık Veri ve Teknoloji Derneği Başkanı Bilal Eren’in sunumuyla başlayan konferansta Eren, açık verinin istatistik bilimindeki önemine dikkat çekerek 1853 Kırım Savaşı sırasında Selimiye Kışlası’nda görev yapan modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in savaş bilançosunu tuttuğu verileri örnek verdi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, OECD Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu üyeliğine seçilen TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i tebrik ederek sözlerine başladı. Koç, “Dijital Dönüşüm Ofisi, kurumlar arasındaki iş birliğini artırmak için kuruldu. Gelişen dünya ile birlikte veri paylaşımı da artacak. Bizlerin de daha çok veri üretmesi gerekiyor. Avrupa Komisyonu 2015 yılında, 2020 yılına dair veri miktarı tahmini yapmıştı. Bugün dünya vatandaşları deli gibi veri üretiyor. Açık veri vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırır. Elimizde petrol kadar değerli bir olgu var” değerlendirmesini yaptı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak açık veri portalı oluşturma çalışmalarının devam ettiğini de aktaran Başkan Koç, dünyadan veri aktarım örneklerini sundu. Açık veri paylaşımının sınırlarına da değinen Koç, “Ulusal güvenlik, ticari sırlar ve kişisel verilerin korunması gibi veriler kapsam dışındadır” dedi ve “Tüm belediyelerimiz verilerini ‘Açık Veri’ye çevirirlerse korunmayı da sağlayacaklar çünkü standartlara uymuş olacaklar” bilgisini paylaştı.
Yeni dünya düzeninde açık veri yol gösterici olacak
TBB Başkanı Şahin, salgın sonrasında oluşacak olan yeni dünya düzeninde açık verinin yol gösterici olacağını kaydetti ve “Dünya nereye gidiyor ve yeni dünyanın kodlarını çok iyi çalışmamız gerekiyor. Veriyi değere dönüştürmek bir başkan için çok önemli. Bugüne kadar hem özel sektörde hem kamuda görev yaptığım her kademede verinin önemini yaşadım. Veriyi elinde bulunduran gücü de elinde bulunduruyor. Yaşadığımız yüzyıl bir veri yüzyılı. Güvenli şehir; güvenli verilerden oluşuyor. Güvenli veri; güvenli şehir ve ülke demek. Kamunun veriye ulaşması ve veriye yatırım yapılması gerekiyor. Ekonomiden ekolojiye geçişte vatandaşın sorunlarını çözen verileri kullanacaksın. Bütün sosyal politika alanları veri oluşturmada şeffaf bir yol gösterici. Bu şeffaflık bize doğruları gösterir. Veriyi verimli kullanan da dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olur” değerlendirmesinde bulundu. Gaziantep’te vatandaşların dilek, öneri ve şikâyetlerini dile getirdiği bir bilişim sistemi kurduklarını da sözlerine ekleyen Şahin, “Kurduğumuz Bilişim A.Ş. ve Enerji A.Ş. ile iki milyonun yaşam kalitesini artırmayı düşünüyoruz” dedi. İzleyicilerden gelen soruların da cevaplandığı Açık Veri Zirvesi, Türkiye’nin kamu ve özel sektör paydaşlı ilk toplumsal veri konferansı olarak alanında uzman isimlerin katıldığı oturumlarla devam etti.
Benzer Yazılar
Türkiye’nin ilk 5G Mükemmeliyet Merkezi Ankara’da kuruldu
Türk Telekom’un araştırma ve geliştirme alanında faaliyet gösteren iştiraki Argela tarafından tasarlanan ve milli 5G teknolojilerinin geliştirmesi amacıyla faaliyet gösterecek olan 5G Mükemmeliyet Merkezi; Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Binali Yıldırım,
Vodafone Türkiye Ceo’su Colman Deegan: Türkiye’nin Dijitalleşmesine Liderlik Edeceğiz
Vodafone, Türkiye’nin dijital geleceğine liderlik etmeyi sürdürüyor. 114