‘Akıllı Şehir İstanbul’ İçin İBB ve Ericsson’dan İşbirliği

Medeniyetlerin beşiği İstanbul’u uluslararası camiada marka şehir haline getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile akıllı şehir yönetimlerinin deneyimli ve uzman kuruluşu Ericsson arasında ‘Akıllı Şehir Danışmanlık’ projesi kapsamında işbirliği protokolü imzalandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketi İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri AŞ (İSBAK) Ericsson (NASDAQ: ERIC) ile Mevcut Durum Analizi kapsamında hali hazırda var olan Akıllı Şehir yaklaşımına katkı sağlamak amacıyla işbirliği gerçekleştirdi.

28 Şubat tarihinde düzenlenen törende işbirliği anlaşması İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ile Ericsson’un Endüstri ve Kamudan sorumlu Dünya Başkanı Charlotta Sund tarafından imzalandı.

İstanbul’u dünyada bir marka haline getiren İBB, İstanbul’u 2024 odak şehir hedeflerine ulaştıracak bir Akıllı Şehir vizyonunun, çevre, enerji, ekonomi, mobilite, yönetim, insan ve yaşam gibi alanlarda etkin bir şekilde uygulanabilmesi için global partnerler ve paydaşlarla birlikte çalışmalarını yürütüyor. 2016 yılında, Dünya Küresel Şehirler Endeksi’nde 29’uncu sıradan 25’inci sıraya yükselen İstanbul’un; 2024 hedeflerinin gerçekleştirilmesiyle bu sıralamada ilk 5 içerisinde yer alması için çalışmalarına hız veren İBB ve şirketi İSBAK AŞ, Entegre Akıllı Şehir Yönetimleri ile şehrin hizmet ve kalite çizgisini yukarı taşıyan çalışmalara imza atıyor.

İBB Akıllı Şehir Müdürlüğü ve İSBAK AŞ koordinasyonunda akıllı şehir uzmanları tarafından yürütülen bu projede öncelikle dünya coğrafyasının tümüne bakılarak bir literatür taraması yapıldı ve İstanbul için örnek alınabilecek şehirler seçildi. Bu örnek şehirler (San Francisco, New York, Londra, Barcelona, Paris, Berlin, Kopenhag, Seul, Singapur ve GIFT şehirleri) derinlemesine incelenerek küresel anlamda akıllı şehirlerin gelişmişlik ve olgunluk seviyesi ortaya konuldu.

Projenin bir sonraki fazı olan Mevcut Durum Analizi kapsamında Ericsson’un global tecrübesinden faydalanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 210 paydaş ile gerçekleştirilen toplam 900’ü aşkın görüşme doğrultusunda akıllı şehirler açısından İstanbul’un olgunluk seviyesini belirledi. Ayrıca Mevcut Durum Analizi kapsamında her domain için çalıştaylar yapıldı ve bu sayede tüm paydaşların projeye katılımı sağlandı. Bu çalışma kapsamında şehrin olgunluk seviyesinin ölçülebileceği ve gelişiminin izleneceği İstanbul Akıllı Şehir Endeksi oluşturuldu.

Mevcut durum analizi sonuçları değerlendirilerek İstanbul’un Akıllı Şehir Vizyonu, Stratejileri ve Yol Haritasını ortaya koymak adına çalışmalara başlandı. Big Smart İstanbul Vizyonu ile hayata geçirilecek Şehir Yönetim Merkezi’nde İstanbul’un üretmiş olduğu büyük veriyi yönetip, katma değerli ürün ve hizmetlerin gelişimini sağlayacak açık veri platformu oluşturulması planlanıyor. Bu sayede ekosisteme dahil olacak tüm start-up firmaları şehrin açık verilerini kullanarak ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak. Akıllı şehrin vazgeçilmez unsurları arasında gördüğümüz insan odaklı yaklaşımların şehrimize yansımasına olanak sağlayacak LivingLABler vatandaş ile etkileşimi arttıracak.

Dünyada İletişim teknolojileri ve hizmetleri konusunda lider olan ve inovatif çalışmalara imza atan Ericsson, gerçekleştirilen akıllı şehir vizyonuna yönelik işbirliği sayesinde; 18 milyona ev sahipliği yapan metropol İstanbul’un başta kentleşme, nüfus artışı ve kaynak kullanımı gibi sürdürülebilirlik alanında pek çok belirlenmiş hedefi bu alandaki uzmanlığı ve pek çok ülkedeki tecrübeleri ile özellikle İstanbul’da kilit gelişme alanları üzerinde çalışacak. Yapılacak durum değerlendirmesi, İstanbul gibi eşsiz karakteri olan ve bünyesinde dâhili fırsatları barındıran bir şehrin başarılı sonuçlar elde etmesi için gerekli ihtiyaçları ve hazırlık safhalarını öne çıkaracak; İstanbul’un Akıllı Şehir Vizyon ve Stratejik Hedeflerini ortaya koyacak.

2017 Mobil Dünya Kongresi (MWC)’nde Ericsson

Vaat eden; fakat henüz keşfedilmemiş dijital sınırlarda her an her şey olabilir. 27 Şubat – 2 Mart 2017 tarihleri arasında Ericsson, Barselona, İspanya’daki MWC fuarında bu konuda başarıyı getirecek inovatif çözümlerini ve ortak çalışmaya dayalı yaklaşımını gözler önüne seriyor.

Müşterilerimiz ve iş ortaklarımız, sektörleri fiziki sınırlar ve algılanan limitlerin ötesinde çalışıyoruz. MWC 2017’de 2. Holde bize katılın ve siz de 5G, IT için hizmet ve platformlar, Bulut, Şebekeler, TV & Medya, sektörler için bağlantılı çözümler ve nesnelerin interneti gibi bizim de favori alanlarımızda konuşmaların veya gösterimlerin bir parçası olun.

Önceki Huawei ve İstanbul Üniversitesi’nden Teknoloji Alanında Yeni İşbirliği
Sonraki Oyun 2017 Başlıyor!

Benzer Yazılar

Sektör Toplantı ve Haberleri
Sektör Toplantı ve Haberleri
Sektör Toplantı ve Haberleri

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!