Ankara, 14 Mart 2021
Bir yılı geçti. Çin’de çıktı ortaya. Adına 2019 yılında bulunduğundan dolayı “Corona Virus Disease” kısaltması olan COVID-19 dendi. Hızla yayılıyor, bulaştığı insanları soluksuz bırakarak ölüme sürüklüyordu. Korunmak için temizlik, temassız, maskeli ve sosyal mesafenin korunduğu bir yaşam biçimi öneriliyordu. 11 Mart 2020’de ülkemizde görülen ilk olay (“vaka”) ile birlikte kapanmalar ve yasaklar da başladı. Okullar, iş yerleri, AVM’ler, sinemalar gibi insanların toplu olarak bulunduğu ortamlar kapatıldı. Herkesin uzaktan çalıştığı, görüşmelerini uzaktan yaptığı bir dönem başladı.
Uzaktan çalışmaya, uzaktan eğitime, uzaktan sosyal yaşama nasıl uyum sağlanabilecekti? Alt yapılar uygun ve hazır mıydı? Kısa sürede eğitimin de uzaktan olması ile tablet ve bilgisayara olan talep arttı, fiyatları hızla yükseldi. İşyerleri kapanıp çalışanlar evlerinden çalışmaya başlayınca internet hızlarında sorunlar yaşanmaya başladı. Ayrıca, etkinliklerin de uzaktan yapılmaya başlanması ile elinde uygun aygıtı olan, akıllı telefonu, tableti, bilgisayarı olan herkes teknolojiye hızla uyum sağlamaya başladı. Yaşam sanallaşmaya başlamıştı. Dönüşüm hızlanmıştı…
Sağlıkçıların artan işyükünü azaltmak, COVID-19 için çareler bulmak üzere yenilikçilik adımları atılmaya başlandı. Bir yandan dünyayı esir alan bu küresel salgının (pandemi) önüne geçmek için sokakları boşaltıp evlere kapanan insanların psikolojilerindeki olumsuz etkiler gündemdeyken bir yandan da sağlıkçıların ve sağlık sistemlerinin durumu endişe yaratıyordu. Hekimlerimizi, hemşirelerimizi, sağlıkçılarımızı, komşularımızı, dostlarımızı, arkadaşlarımızı, akrabalarımızı kaybediyor ya da olası virüs taşıyıcısı olarak görüp uzaklaşıyorduk. Maske, mesafe, temizlik yaşamımızın ayrılmaz üçlüsü olmuştu, olmaya da devam ediyor.
Kayıpların sayısı hızla artıyor, bilim insanları aşı için araştırmaları yoğunlaştırıyor, COVID-19 denen bu illetten bir an önce kurtulmak için çabalıyorlardı. Aşıların bulunduğu, testlerinin yapıldığı haberleri umudu artırıyordu. İşini kaybedenler, iş bulamayanlar, yokluk ve yoksullukla savaşanlar için yardım kampanyaları düzenleniyor, yardımlaşma ve sosyal dayanışma ruhu zirve yapıyordu.
Bütün bu koşullarda biz bilişimcilerin on yıllardır teknolojik dönüşüm için vermiş olduğu savaşım, gözle görülmeyen bir virüs ile hızlanmıştı. Teknolojik dönüşüm muhteşem oluyordu. Dönüşümün simgesi olarak artık bir virüs vardı: COVID-19 Korona Virüs. Bu dönüşümden mutlu değildik; yaşamını yitiren binlerce insan keşke hayatta olsaydı da dönüşüm bu kadar hızlı ve muhteşem olmasaydı…
2016 yılında “aylık” yayından “anlık” yayına geçen, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kuruluşunun 50. yılında, 2021’de bu sayısıyla yeniden süreli yayın biçimine dönüşen, bilişim tarihimizin temel belgeliklerinden biri olarak her zaman başvurduğumuz, bilimsel ve kültürel içeriği ile toplumu aydınlatma görevi de olan TBD Bilişim Dergisi de bu dönüşümdeki yerini aldı. Dergi, bundan böyle yine sanal ortamda, ancak gerektiğinde basılabilir yapısıyla yine bilişimcilerin başucundaki (akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlarında) yerini alıyor.
Sağlıkçılarımız başta olmak üzere tüm yaşamını yitirenleri saygı ve minnetle anıyorum. Yaşamlarını yaşamlarımız için feda eden, Korona Virüs belası ile cesurca savaşan, ailelerine duydukları özlem karşısında en büyük sabrı gösteren sağlık emekçilerine ve içinde bulunduğumuz bu olağanüstü koşullarda iletişimimizi sağlayan, dönüşümün öncüsü bilişimci meslektaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.
Sağlığın her şeyden önde ve önce geldiğinin anlaşıldığı 2020 yılı nefes aldığımız ancak yaşayamadığımız bir yıl oldu. Umarım 2021 öyle olmaz. Dünya bu COVID-19 belasından kurtulduğunda içinde bulunduğumuz kısıtlı yaşamdan yeni normal yaşama dönüşüm muhteşem olacak, olmalı….
İ. İlker Tabak
TBK Bilişim Sistemleri AŞ
Yönetim Kurulu Başkanı
Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan Türkiye Bilişim Derneği'ne aittir.
Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz.
Sitede yayınlanan köşe yazılarından yazarları sorumludur.
KÜNYE
© 2016 Türkiye Bilişim Derneği Tüm Hakları Gizlidir.