TBD, Avrupa’nın Bilişimde Lider Ülkelerini Türkiye’de Buluşturdu

17 Nisan 2018

BİLİŞİMİN DÜNYA DEVLERİ İSTANBUL’DA BULUŞTULAR

TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ (TBD) GENEL BAŞKANI RAHMİ AKTEPE:

“BİLİŞİMDE AVRUPA PAZARINDA ÜRETİCİ VE İHRACATÇI OLMALIYIZ”

 

Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Avrupa dijital tek pazarında Türkiye’nin de söz sahibi olması için önemli bir adım attı. Avrupa bilişim politikalarını belirleyen ve Avrupa’nın bilişimde en büyük sivil toplum kuruluşu olan Avrupa Mesleki Bilişim Dernekleri Konseyi (CEPIS), TBD’nin girişimiyle 60’ncı yıl toplantısını Türkiye’de düzenledi. “CEPIS 60th Council Meeting” isimli Konsey Toplantısı, Çırağan Sarayı’nda 32 Avrupa ülkesinin katılımıyla 14 Nisan’da gerçekleştirildi.

Son yıllarda bilişim sektöründe Türkiye’nin dünya ölçeğinde bir atılım gerçekleştirdiğinin altını çizen TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, “Türkiye, kamu kurum ve kuruluşları, STK’ları, firmaları ile bilişim sektöründe büyük bir yol kaydetti. Bilişimde sadece ithalatçı değil ihracatçı ülke olma yolunda ilerleyen Türkiye için Avrupa dijital pazarına yön veren bir kuruluşun üyesi olmak ve önemli bir toplantısına ev sahipliği yapmak çok önemli bir kazanım. Türkiye’nin bilişim sektörüne 47 yıldır yön veren bir STK olarak, ülkemizin Avrupa pazarında üretici ve ihracatçı olması için mücadelemize devam edeceğiz. Birlikteliğimiz ve Türkiye’yi tercih ettikleri için ayrıca CEPIS Başkanı Byron Nicolaides’e teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

 ŞİRKETLERİMİZİN AVRUPA’DA PAZAR PAYINI ARTIRMASI İÇİN ÖNEMLİ

Aktepe, CEPIS Genel Kurulu’nun Türkiye’de düzenlenmesine ilişkin şu bilgileri verdi:

 “Avrupa dijital pazarından yer almamız için AB kriterlerini yerine getirmemiz gerekiyor. Türk şirketlerinin Avrupa pazarında korunması, pazar payını artırması ve bilişimde uygulanacak cezalardan haberdar olması için ülkemizin CEPIS ile işbirliği önem arz ediyor. TBD olarak bilişimin, toplumsal gelişime katkısının farkındayız. Bu nedenle bir yandan bilişim profesyonellerinin yetkinliğini artırmayı amaçlarken, diğer yandan da toplumun tüm kesimlerinde sayısal okuryazarlığı arttırmaya ve bölgeler arası uçurumu daraltmaya yönelik faaliyetlerimizi yürütüyoruz. CEPIS tarafından yürütülen “Dijital Yetenekler ve Meslekler Koalisyonu” insiyatifini (Digital Skills and Jobs Coalition) ve “Avrupa E-Yetkinlik Çerçevesi” (European e-Competence Framework) çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Uluslararası işbirliğinin ve bilgi paylaşımının çok önemli olduğunu biliyoruz. CEPIS’i Türkiye’de ağırlamaktan ve CEPIS sayesinde Avrupa ile ilişkilerimizi geliştiriyor olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

TBD İLE AVRUPA BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNİ KONUŞACAĞIZ

CEPIS Başkanı Byron Nicolaides, bilişimde dünyanın ilk sivil toplum örgütlerinden biri olan TBD’nin tüm STK’lar arasında üyeleri ve bilişim etkinliklerindeki katılımcı sayısı açısından Avrupa lideri olduğunu dile getirdi. Nicolaides, “Türkiye’de olmaktan ve önemli bir etkinliğimizi Türkiye’de gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. TBD ile Türkiye’nin Avrupa bilişim pazarında olması ve Avrupa’nın bilişimdeki geleceği için istişarelerde bulunduk” dedi.

 AVRUPA BİLİŞİM DÜNYASI İÇİN TÜRKİYE’NİN ÖNEMİNİ ORTAYA KOYUYOR

CEPIS Başkan Yardımcılığı görevini yapmış ve TBD temsilcisi olarak Türkiye’yi bilişimde Avrupa’da temsil eden Dr. R. Erdem Erkul ise “Türkiye’nin dijital olgunluk seviyesine ulaşması için mücadele veren TBD olarak, Türkiye’nin Avrupa dijital pazarında yer alması içinde uzun yıllardır mücadele ediyoruz. Geçmiş dönemlerde Başkan yardımcılığını da gerçekleştirdiğim CEPIS’in Genel Kurulu’nu ülkemizde gerçekleştirmesi Avrupa bilişim dünyası için Türkiye’nin önemini bir daha ortaya koydu” dedi.

 CEPIS, AVRUPA DİJİTAL TEK PAZARIN YÖNÜNÜ BELİRLİYOR

Merkezi Brüksel’de bulunan CEPIS, 1989 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Avrupa genelinde ulusal bilişim dernek temsilcilerinin üye olduğu CEPIS’in temel amacı, Avrupa’da bilgi toplumumun gelişimini teşvik etmek olarak özetleniyor. Konsey, sayısal ortamdaki hukuk ve güvenlik konularının yanı sıra çeşitli sertifikasyon programları ile “dijital Avrupa”yı oluşturmayı hedefliyor.

Avrupa’nın 32 ülkesinden 450 binden fazla üyesi olan CEPIS’e TBD 2002 yılında üyesi oldu. Avrupa Birliği’nin oluşturmaya çalıştığı dijital tek pazarın yönünü de belirleyecek olan CEPIS, Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (European Computer Driving License – ECDL) ve Avrupa Bilişim Uzmanları Sertifikası (European Certification of Informatics Professionals – EUCIP) programlarından da sorumlu.

 

Önceki TBD “1. İstanbul Kobi’ler ve Bilişim Kongresi” Düzenliyor
Sonraki TBD'den Bilişimde Türkçe Seferberliği

Benzer Yazılar